Tort pomarańczowy z żurawiną i lukrem

SZYBKI TORT POMARAŃCZOWY Z ŻURAWINĄ I LUKREM
– W SAM RAZ NA DZIEŃ BABCI I DZIADKA

Składniki na 16 porcji

⦁ gotowe spody tortowe jasne np. Dan Cake
⦁ likier pomarańczowy – 1/2 szklanki
⦁ woda – ¼ szklanki
⦁ sok z cytryny – 2 łyżka
⦁ konfitura żurawinowa – 2 słoiczki po 250 g
⦁ cukier puder – 100 g
⦁ woda do lukru – 2 łyżki
⦁ żurawina świeża – do dekoracji

Przygotowanie:
Likier pomarańczowy wymieszać z wodą i jedną łyżką soku z cytryny. Spody tortowe Dan Cake nasączyć powstałym ponczem i przełożyć cienkimi warstwami konfitury żurawinowej. W rondelku wymieszać cukier z wodą, łyżką soku z cytryny i powoli podgrzewać, aż powstanie jednolita masa. Tak powstałym lukrem polać tort i udekorować świeżą żurawiną.

Smacznego!

Przepis poleca Robert Muzyczka, ekspert kulinarny Dan Cake

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *