Szaszłyki ziemniaczane z salsą warzywną

Szaszłyki ziemniaczane z salsą warzywną

Składniki:
– Kiszka Ziemniaczana (np. firmy Gzella) 500g
– jajko 1 szt.
– mąka pszenna 3 łyżki
– bułka tarta 2 łyżki
– czosnek 3 ząbki
– majeranek 1 łyżka
– pieprz do smaku

Wykonanie:
Z kiszki ziemniaczanej zdjąć osłonkę, dodać jajko, wyciśnięty przez praskę czosnek, mąkę, bułkę tartą i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Długie, płaskie metalowe lub bambusowe szpikulce obkleić cienką warstwą (0,5 – 1cm) masy ziemniaczanej. Maczając dłoń w wodzie, używając kciuka i palca wskazującego, uformować równomierną grubość. Tak przygotowane szaszłyki upiec na grillu bez rusztu lub na ognisku (farsz nie powinien niczego dotykać) na złoty kolor.
Podawać z salsą warzywną.

Salsa warzywna:
– papryka kolorowa 2 szt.
– papryka ostra 1 mała szt.
– ogórek świeży 1 szt.
– pomidory 2 szt.
– bazylia świeża ½ pęczka
– sok z limonki 1 łyżka
– oliwa 2 łyżki
– sól do smaku
Wykonanie:
Papryki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Dodać również pokrojonego
w kostkę ogórka i pomidory oraz poszarpane listki bazylii. Dodać sok z limonki, oliwę, oraz sól do smaku i wymieszać.

Smacznego!

 

Źródło: www: www.sfera-group.plwww.dwor-korona.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *