Racuszki z krewetkami i jogurtem naturalnym

Racuszki z krewetkami i jogurtem naturalnym

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki:

-pomidory                                       2 średnie szt.

– liście szpinaku                            1 opakowanie

– jajko                                                2 szt.

– mąka                           ½ szklanki

– proszek do pieczenia            2 płaskie łyżeczki

– czosnek   2 ząbki

– krewetki koktajlowe                  2 garście

– Jogurt naturalny (np. od OSM Piątnica)

– sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku

– olej rzepakowy do smażenia 

Wykonanie:

Pomidory pokroić w kostkę, dodać do nich posiekanedrobno liście szpinaku, jajka, wyciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe składniki. Dodać także pokrojone na kawałki, wcześniej oczyszczone pod bieżącą wodą krewetki (jeśli na grzbietach występują czarne linie).Wszystko dokładnie wymieszać. Formować małe racuszki i smażyćje na złoty kolor, na rozgrzanym oleju, z obu stron. Na gotowego racuszkanałożyć jedną łyżkę jogurtu naturalnego, całość posypać świeżymi ziołami.

Rada: Krewetki można zastąpić mięsem małży, wędliną pokrojoną w paseczki lub innymi składnikami.

Źródło: www: www.sfera-group.plwww.dwor-korona.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *