Kulinarny wehikuł czasu – czyli powrót do smaków dzieciństwa

Wielu z nas z wielkim sentymentem wspomina smaki dzieciństwa. Już na samą myśl o tych wszystkich smakołykach, pojawia się uśmiech w kącikach ust. A może warto przywołać zapachy, które unosiły się w naszej rodzinnej kuchni i podarować te same przyjemności swoim pociechom?

Smaczne wspomnienia
Zupa mleczna na śniadanie, pomidorowa, zabielana kwaśną śmietaną na obiad, a na drugie – mielony z ziemniaczkami okraszonymi koperkiem. Pyszne naleśniki czy pulchne racuszki
z jabłkami, zerwanymi prosto z sadu. Smak tych i wielu innych potraw był zawsze wyjątkowy. Choć ich receptura nie była skomplikowana, uwielbiał je dosłownie każdy. Tymi smakołykami raczyły nas nasze mamy, babcie i ciocie. To właśnie one, dbały o to, aby nasze posiłki były nie tylko pyszne, ale i wartościowe. Cała tajemnica smaku tkwiła w dobrych składnikach, takich jak m.in.: wiejskie jaja, mleko, wyroby nabiałowe czy mięsne. Pochodziły one głównie od lokalnych gospodarzy i zaufanych źródeł. Niektóre z nich wyrabiane były także w domach. Dzięki temu mieliśmy pewność, że na naszym stole jest wszystko to, co najlepsze.

Tradycyjnie, czyli zdrowo
Nasz domowy jadłospis oraz wszystko to, co serwujemy naszym dzieciom, często bazuje na gotowych daniach. Niestety, nawet mając świadomość, że zawierają one liczne konserwanty, sięgamy po nie głównie ze względu na oszczędność czasu i panujące trendy żywieniowe. Gdy już zdecydujemy się przyrządzić coś samodzielnie, otwieramy wypełnione po brzegi szafki kuchenne i widzimy najróżniejsze składniki. Zaczynając od glonów nori do sushi, na indyjskiej przyprawie garam masala kończąc. Nagle zdajemy sobie sprawę, że w naszej spiżarni brakuje podstawowych elementów rodzimej kuchni! Nowe trendy i powszechność produktów z innych kultur, sprawiają, że z czasem zapominamy o tym co najprostsze i najsmaczniejsze.

W poszukiwaniu smaku z dzieciństwa
Podstawą do tego, by w pełni oddać smak potraw z dzieciństwa są oczywiście sprawdzone przepisy. Zapisane w pamięci naszych mam czy babć lub w starych książkach kucharskich. Dla tych, którzy nie mają szans na ich zdobycie, otworem stoi internet. Roi się w nim od blogów kulinarnych, które przepełnione są pomysłami na sprawdzone i domowe dania. Poza dobrym przepisem, potrzebujemy również dobrych produktów. Na szczęście, dzięki wciąż rosnącej świadomości konsumentów, nie ma problemu z ich dostępnością. Na sklepowych półkach jest ich coraz więcej. Producenci artykułów spożywczych stale je udoskonalają tak, by odpowiadać na potrzeby swoich konsumentów. Jednym z takich producentów jest OSM Piątnica, silnie kojarzona z tradycyjnymi, naturalnymi wyrobami bez konserwantów.
– Tradycja i jakość to dla nas dwie najważniejsze kwestie przy tworzeniu produktów. Będąc lokalną spółdzielnią, bardzo cenimy sobie te wartości i pragniemy, aby nasi konsumenci odnaleźli je
w produktach Piątnicy. Wielu z nich przyznaje, że dzięki naszym produktom powracają wspomnieniami do smaków dzieciństwa. Cieszy nas fakt, iż konsumenci wykorzystują nasze produkty w sentymentalnych daniach i podają je swojej rodzinie. To dla nas największy dowód zaufania – mówi Łukasz Kalinowski wiceprezes OSM Piątnica.

Zapraszamy do kulinarnego wehikułu czasu i serwujemy pyszne Domowe racuszki z jabłkami. Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy!

Racuszki z jabłkami na bazie Jogurtu Skyr

Składniki:
– Jogurt typu islandzkiego Skyr Naturalny (np. od OSM Piątnica) 2 szt. po 150g
– mleko 250ml
– żółtka jaj 2 szt.
– proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
– cukier waniliowy 2 łyżeczki
– cukier 1 łyżka
– mąka pszenna 250g
– jabłka 2 małe sztuki
– olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:
Do miski przełożyć 2 opakowania Jogurtu Skyr, wlać mleko, dodać żółtka jaj, proszek do pieczenia, cukier zwykły i waniliowy oraz mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać ręcznie, najlepiej rózgą. Następnie dodać obrane i pokrojone w niewielkie kawałki jabłka i wszystko razem ponownie wymieszać. Smażyć na patelni niewielkie racuchy (z 1 i ½ łyżki) na średnio rozgrzanym oleju rzepakowym, aż do uzyskania złotego koloru z obu stron placuszków.
Podawać posypane cukrem pudrem, brązowym cukrem lub z łyżką Jogurtu typu islandzkiego Skyr.

Smacznego!

O firmie OSM PIĄTNICA:

OSM Piątnica to polska spółdzielnia mleczarska należąca do ponad 2 tys. rolników prowadzących gospodarstwa na Mazowszu, Kurpiach i Podlasiu. Spółdzielnia rozpoczęła swoją działalność ponad 40 lat temu od początku uznając za swój priorytet dbałość o najwyższą jakość, naturalność i innowacyjność produktów. To właśnie pasja do natury i wieloletnia konsekwencja w oferowaniu jej walorów pozwoliły firmie zdobyć zaufanie konsumentów. Piątnica stała się przy tym jedną z najnowocześniejszych i najszybciej rozwijających się mleczarni w kraju i na świecie.

Spółdzielnia jako pierwsza w Polsce wdrożyła kompleksowy program poprawy jakości surowca. W związku z tym z początkiem kwietnia 2016 r. dostawcy mleka do OSM Piątnica rozpoczęli żywienie krów paszami bez składników modyfikowanych genetycznie (GMO). Efektem tych działań było wprowadzenie 1 lipca br. przez Spółdzielnię na opakowaniach jej produktów specjalnego oznaczenia: „Bez GMO. Z mleka od krów karmionych paszami bez GMO”. Jest to dla konsumentów swoistym potwierdzeniem, że OSM Piątnica do produkcji swoich wyrobów wykorzystuje składniki wolne od genetycznie zmodyfikowanych organizmów, chroniąc naturalne środowisko.

Oferta OSM Piątnica obejmuje szeroki asortyment produktów mleczarskich takich jak Serek Wiejski, którego jest pierwszym producentem w Polsce, świeże śmietany, ser mascarpone, świeże twarogi w klinku, serki do smarowania (marki Twój Smak, Twój Smak Puszysty
i Milandia) oraz produkty fermentowane – jogurty naturalne, jogurty typu greckiego z owocami, kefiry oraz zsiadłe mleko. Piątnica to pierwsza w Polsce firma mleczarska, która wprowadziła na polski rynek Mleko Wiejskie w innowacyjnej butelce z uchwytem, świeże Mleko Ekologiczne – pochodzące z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych z terenów Kurpi Zielonych oraz Bez laktozy – pozbawiony charakterystycznego słodkiego posmaku, pełen witamin i wartości odżywczych świeży produkt mleczny bez laktozy.